Over mij

Met reiki wil ik mensen helpen ontspannen, herstellen en helen.

Mijn naam is Damien Tierney. Ik ben geboren in 1996 te Nijmegen. Sinds 2021 bied ik hier als zelfstandige reiki behandelingen aan.

Als kind kreeg ik regelmatig van mijn ouders te horen dat ik “gevoelig” was. Dat vond ik nooit leuk; zeker als jongen voelde het als ‘zwakte’. Pas later, vanaf mijn 20e heb ik deze hooggevoeligheid leren waarderen. Zo helpt het me om af te stemmen op de gevoelens en energie van anderen. De kracht in dat laatste heb ik ontdekt met reiki.

Dat ging niet 1-2-3. Vanaf mijn 16e kreeg ik last van angstigheid, paniekaanvallen en dissociatieve klachten. Ik was erg bang en begreep niet waar het vandaan kwam. Ik vocht ertegen, probeerde diverse therapieën, maar niets loste de klachten op. Ik was bovendien een behoorlijke people-pleaser, niet rekening houdend met mijn eigen grenzen. Het is een typische valkuil die met deze hooggevoeligheid samengaat, denk ik. Mijn situatie verergerde. Het voelde steeds meer alsof ik mezelf compleet was kwijtgeraakt. Op het hoogtepunt leidde dit tot een mentale burn-out. Toen was ik 20 jaar. Vanaf daar kwam ik in een traag herstelproces dat jaren heeft geduurd.

Het was geen makkelijke tijd, maar ik heb er ontzettend veel van geleerd. Ik ontdekte (beter laat dan nooit) wat overprikkeling is en hoe dit in verband stond met mijn angstklachten; ik leerde over hooggevoeligheid (HSP) en hoe ik mijn grenzen kon aanvoelen en bewaken; ik begon met mindfulness meditatie en leerde mijn gedachten en klachten te laten zijn voor wat ze waren; ik ontdekte yoga en tai chi en heb voor het eerst kennisgemaakt met alternatieve, energetische vormen van therapie, waaronder reiki en Quantum Touch. Deze behandelingen ervaarde ik als een zeer aangename, zachte en pure vorm van heling.

Na enkele hersteljaren sta ik veel dichter bij mezelf en laat ik me niet meer zo meeslepen door de behoeften van anderen. Ik sta nauw in contact met mijn lichaam en ervaar daardoor een enorme rust. Ik heb opnieuw leren luisteren naar mijn gevoel en intuitie – mijn innerlijke wijsheid – en durf hier op te vertrouwen.

Luisterend naar mijn gevoel, ontdekte ik het vermogen om via mijn handen energie aan te voelen bij anderen. Zo begon ik zelf te oefenen met het geven van reiki behandelingen. De positieve effecten en enthousiaste reacties van mijn eerste proefpersonen hebben me gemotiveerd om hier serieus mee aan de slag te gaan. Ik volgde een cursus en begon mijn eigen praktijk.

Als beoefenaar van handoplegging ervaar ik tijdens een behandeling spanningsvelden bij iemand anders. Zo weet ik intuitief waar ik mijn handen moet plaatsen. Soms voelt het dan alsof ik een bepaalde trilling of resonantie kan overbrengen, bijna magnetisch, dat een aanzuigende energetische werking heeft. MIsschien ligt hier wel een verband met de ervaringen van mijn cliënten, voor wie mijn handen dan bijzonder warm aanvoelen. Intuitief wil ik dan niet loslaten, totdat ik voel dat de balans hersteld is.

Mijn gevoeligheid helpt me om energie aan te voelen via mijn handen, maar voor het beoefenen van reiki is geen bijzondere kracht nodig. Het is heel intuitief; iedereen doet het al. Als je je knie blesseert, pak je deze vast met beide handen. Je kalmeert en de pijn neemt af. Wie ervoor open staat, kan hier ook bewust mee aan de slag, bij jezelf en/of bij anderen. Met mijn behandelingen hoop ik jou de positieve effecten van reiki te laten ervaren en je te inspireren hier zelf mee aan de slag te gaan.